top of page

Varje år har vi tänkt att det måste gå att göra något med alla fina äpplen och päron som hänger och dinglar i trädgårdarna. Det är på tok för mycket frukt som går till spillo.

 

Till slut gjorde vi slag i saken och köpte musteri-utrustning som klarar av ett par fruktträd per dag. Första året testade vi utrustningen själva och nu erbjuder vi oss att musta till fler som vill ta hand om sina äpplen och päron.

​

Vill du göra must på din frukt så skicka ett mail eller använd kontaktformuläret längst ner på sidan så hör vi av oss. Det blir det först till kvarn som gäller.

 

​

100% Lokalt
100% Naturligt
100% Fruktsaft

​

0% tillsatser

0% tillsatt socker

​

​

Heter det äppel eller äpple?

​

"Äpple böjs ett äpple, äpplet, flera äpplen, äpplena.

Regionalt förekommer också andra former. I sydsvenskt och västsvenskt talspråk heter det ofta flera äpple. I finlandssvenskt talspråk heter det ett äppel, flera äppel. Äpplemos, äpplesaft, äppleträd o.s.v. är normalformer i Sydsverige, medan äppelmos, äppelsaft, äppelträd är vanliga i resten av landet."

Så här går det till

1. Handplockning

 

Äpplena är mogna när de smakar gott och kärnorna är bruna.

Frukten plockas och läggs i lådor, säckar eller påsar som är lätta att bära och klarar lite tyngd. (Tack Ingvar Kamprad för perfekta påsar!)

Viktigt att skadad frukt gallras ut och att frukten tas till vara innan den blir övermogen, mjölig och mosig.

Mjöliga äpplen mustas inte då de ger dålig must och sätter igen pressduken senare.

Det gör inget om äpplena har prickar eller ser konstiga ut, det blir lika god must av dem.

Fallfrukt från djurhagar ska inte tas med då de kan innehålla bakterier.

 

Minimum för att musta är ca 80 kg frukt som motsvarar ca 6-7 stora papperskassar.

2. Krossning

​

För att få ut så mycket saft som möjligt krossas frukten till småbitar.

 

På väg ner till krossen går vi igenom frukten en gång till samtidigt som den tvättas noga, speciellt fallfrukt får lite extra vatten och gnuggning.

 

​

3. Pressning

 

Det är här som frukten blir till must. Pressningen kan göras på två sätt beroende på mängd. Ett sätt är för hand i en skruvpress och det andra sättet är med hjälp av vattentryck i en hydropress. Man får ut runt 0,5 - 0,6 dl must av 1kg äppel beroende på sort och mognadsgrad.

​

4. Pastörisering

​

Saften från pressningen pastöriseras till över 80 grader för att förhindra vildjäsning och ovälkomna bakterier samtidigt som detta gör att musten får sin långa lagringstid.

Detta sker i en rostfri tank med en doppvärmare modell större. Den här processen tar ca två timmar och under tiden rengör man maskinerna och plockar fram bag-in-boxarna.

5. Musten tappas upp

​

När musten har nått rätt temperatur från topp till botten är det dags för upphällning. Enklast är att man tappar musten på 3 eller 5-liters Bag-in-box påsar.

6. Färdigt att servera direkt och resten av året!

​

Oöppnad förpackning håller ca 1 år. Öppen håller ca 2 månader i kylskåp.

​

Den perfekta gå-bort-presenten. Ungarna älskar tillgången att alltid ha ny must att plocka fram. När den första boxpåsen är slut är det bara att byta ut påsen i kartongen mot en ny. Suveränt!

Detaljer

- Påsarna vi använder är testade upp till 100â—¦C.

- Alla verktyg och maskiner sköljs noga både under pågående mustning och efteråt.

- Alla verktyg och all utrustning desinficeras när dagen är slut med Star-San (Ett miljövänligt desinfektionsmedel för användning inom dryckes- och livsmedelsindustrin. När den späs ut återstår inga miljöskadliga ämnen.)

- Vi använder rostfritt i så stor utsträckning som möjligt för enkel rengöring och hållbarhet.

- En öppnad påse ska inte vändas om, då luft kan gå in i påsen, vilket ökar risken för jäsning och mögel.

-  Förvara din must svalt och mörkt annars finns det risk för vildjäsning.

bottom of page